geenstation logo

Vi håper du liker innlegget
Vil du bli vert for en Greenstation stasjon? Klikk her

Hva er hurtiglading?

hurtiglading elbil

Publisert 08/12/2022

Hva er hurtiglading, og hvordan gjør du det?

Antallet elbiler langs norske veier øker, og kapasitet og rekkevidde blir stadig bedre. På en av de lengre turene blir man naturligvis nødt til å stoppe for å lade. Da er det kjekt med en ladestasjon som kan tilføre strøm til bilens batteri raskere enn det du for eksempel kan lade hjemme.

Lading med større og bedre effekt

Med hurtiglading får du en strømstyrke på opptil 125A, kontra en normallading som gir rundt 16A – avhengig av biltype. Spenningen på sin side er omtrent 400V, i motsetning til 230V i mer vanlige ladeuttak. Dette gjør at du får en ladeeffekt som faktisk er 10-15 ganger høyere, og tiden du bruker på å lade bilen forkortes deretter.

Med hurtiglading er det altså mulig å lade de aller fleste elbiler fra 0 til 80 prosent på en tid mellom 15 og 45 minutter. Idét du når 80 prosent, senkes ladeeffekten ned til et nivå for normallading – rett og slett for å beskytte battericellene fra å bli eksponert for altfor mange litiumioner. Disse ionene trenger nemlig mer tid til å utnytte arealet i batteriet.

Ulike typer hurtigladere

Vanligvis er hurtigladerne i Norge på 50kW, men man kan også oppleve å finne lynladestasjoner på 150kW. Bilenes kontaktpunkt er også noe ulik. De fleste nye biler bruker en europeisk standard ved navn CCS, også kalt combo. Med en slik kontakt får du en høyere ladeeffekt enn en vanlig kontakt. Andre biler har kontakten CHAdeMo, som egner seg kun til hurtiglading og gir med det en betydelig høyere effekt. CHAdeMo brukes ofte på asiatiske biler, men det finnes også andre produsenter som tilbyr kompatible biler til dette.

Hvordan fungerer hurtiglading hos Greenstation?

Hos Greenstation kan vi, ved hjelp av skiltgjenkjenning, fortelle deg allerede ved innkjøring hvilken lader som passer best for akkurat din bil. Oppstart av lading starter automatisk når du plugger i, og betaling skjer først når alt er i orden med ladingen. Om du foretrekker fullautomatisk betaling kan du oppnå det ved å registrere bil og betalingskort i Greenstation App, hvilket du også kan gjøre ETTER du har betalt med vanlig bankkort på ditt ladepunkt. På den måten kan du i ro og mak mens bilen lader forberede deg for en enda enklere ladeopplevelse neste gang.

Hvor finner du en hurtiglader når du trenger den?

Hurtigladere kan du i dag finne ved både bensinstasjoner, matbutikker og kjøpesentre. Greenstation ladestasjon er lokalisert med hurtigladere på Straume utenfor Bergen og Byrkjelo. I 2023 er det ventet å rulle ut flere Greenstation ladestasjoner i hele Norge, hvor Gjøvik er først ut allerede i januar.

Følg oss på LinkedIn, Facebook og Instagram for å få med deg utviklingen!

Motta spennende nyheter på epost!

Jeg samtykker(Påkrevd)

Vi trenger ditt samtykke for å sende deg de siste nyhetene og håndtere dine opplysninger som beskrevet i vår personvernerklæring

Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Gi oss din tilbakemelding

stars-400x76 rating

Siste innlegg

Last ned appen

appstore
google-play